Friday, November 18, 2011

Diet or Lost of Appetite?

Pengantin = mesti kurus!

Itu la yang selalu orang cakap. Pengantin mesti berkait dengan kurus. So mmg sangat memberi tekanan kepada bakal pengantin untuk menguruskan badan... Nak tak nk kene la buat utk kepuasan diri sendiri. Like people said "Beauty is Pain". Mmg sakit la sikit tahan perut tp mungkin hasilnya menarik dan memuaskan hati... But still bergantung kepada pendapat masing2 la utk mengamalkan diet sebelum berkahwin.

SEBELUM DIET
Hurm.. Mmg gemok cikit

SELEPAS DIET
Tutti Frutti mmg sesuai utk orang diet.
Banyak kalsium and less fat sb yougart based.

Mmg sy pon mengalami masalah psycology yang sama. Yang mana mesti capai target kg tertentu. Ok... First thing to do... Sy target bile yang sy boleh mula kan diet. And target sy adalah selepas raya, after abis sume open house. Start2 tu mmg la payah ckit nk kene catu sume makanan. And kadang2 rasa macam risau pulak nt gastric sb cara diet yang tak betul.

Last2 find out juga cara2 yang berkesan untuk diet tp tak effect kesihatan badan. Cara2 yang sy amalkan ialah:

Breakfast: Mesti makan (atlease milo cicah dengan biskot)
Lunch: Mesti Makan (Makan berat sikit pon tape.. i.e nasi)
Dinner: Better skip meal after 7
Lain2: Minum aie kosong je... Avoid minum air berkarbonat.

Ini la cara2 diet sy. Tp sometimes ada jg terponteng diet.. Hihihi~

Tp lately ni la kan... Sebulan sebelum majlis, sy da hilang selera makan. Tak tahu kenapa.. Maybe sb sy letih memikirkan kerja2 kahwin smp tak makan pon tak pe.

Tp, based on my survey pon, bakal2 pengantin ni mmg face problem hilang selera makan hari2 menjelang perkahwinan. Biasala... Perempuan makhluk tuhan yg sangat emosi dan terlalu banyak berfikir.

Moral of the story: Jaga kesihatan. Nak jadi pengantin kene sihat.. Elakkan stress di hari perkahwinan.

*******************

1 comments:

syinteru152 said...

Thanx for ur tips! mmg tgh risau cmne la nk diet sblm kawen ni...ada kwn pomot SD II...tp mahal sgt..dah la nk kawen ni byk pakai duit kan..=Z

Post a Comment