Thursday, September 22, 2011

Ujian Saringan HIV

Ujian Saringan HIV - Perkara wajib dilakukan utk submit borang nikah.

Lame jugak la research tentang test ni. Soalan2 yg sentiasa bermain kat fikiran... Nk wat kat mane? Kene wat appointment ker? Ambil borang kat mane? Lama ke tak test nye? Kene datang dengan pasangan ke? Ada bayaran ke? Apa yg perlu dibawa? Dan macam2 lagi....

Dan setelah sy melalui proses2 ujian saringan HIV hari tu dan sy berjaya juga merungkai persoalan2 tersebut. Dan molek sangat di share bersama :)

Soalan 1: Nk buat kat mana?
Jawapan 1: Hanya boleh dibuat di klinik2 kesihatan kerajaan SAHAJA. Tak boleh pg hospital atau klinik swasta. Lebih senang pergi ke klinik terdekat dengan kawasan rumah anda. 

Soalan 2: Kene buat appointment dulu ke?
Jawapan 2: Kebanyakan klinik2 kat area KL or Klang Valley mmg kene buat appointment. Kene call dulu and tanye bila masa yg available utk wat test. Selalunye diorang kene notice a month before. So kene cepat2 la. Based on survey, masa utk ujian saringan HIVni selalunya available dari Isnin - Khamis, 1 jam je pada sebelah petang (tertakluk pada jadual klinik masing2). 

Soalan 3: Ambil borang kat mane?
Jawapan 3: Ambil dan isi borang kat klinik tu je. Tak perlu rujuk ke pejabat agama.

Soalan 4: Lama tak test and bile dapat tahu keputusan?
Jawapan 4: Paling lama pon 1 jam. Dan2 tu jugak dapat result.

Soalan 5: Kene datang dengan pasangan ke?
Jawapan 5: Nk datang bersama tape and datang sendiri pon tape. Ikot suke ht. Tp lg ok dengan pasangan skali. Senang~

Soalan 6: Kene apa2 bayaran tak?
Jawapan 6: Kene! singgit utk sorang... *Murah je*

Soalan 7: Ada apa2 perlu dibawa?
Jawapan 7: Bawa pen je utk isi borang

Based on our experience, utk buat HIV test ni kene la wat preparation dari awal. Research and dapatkan contact number klinik2 kesihatan kat nearest area. Like we all, igtkan utk HIV test tak payah wat appointment so we all redah je la. Sat g kebanyakan klinik yg we all call sume kene set appointment, lambat plak tu. Nasib baik kawan we all yang baru kahwin baru2 ni ada cerita tentang Klinik Kesihatan Bandar Seri Putra kat Putra Mahkota. Kat sane senang je.. Tak ramai orang dan just walk in je. Tapi masa utk HIV test kat klinik ni dari Isnin-Khamis dari pukul 2ptg -3 ptg sahaja. 

Ramai jugak bakal2 pengantin yg buat test kat sane. Lepas ambil darah, diorang ada buat ceramah kesihatan keluarga sementara tunggu result ujian. Seronok jugak la dengar ceramah tu, topic2 dye interesting! 

After da dapat result ni baru la bole compile kan dalam borang nikah. 

Actually benda ni senang je, tapi if terlalu ambil remeh sometimes bole jadi beban jugak. So research la dulu before you all pg ye.

*********************

0 comments:

Post a Comment