Friday, October 19, 2012

Mommy thinking house for you baby

Mommy hardly thinking house for your dear baby... So daddy kene cari jugak rumah untuk kte ! Hikhik~
 
****************************
 
Merancang keluarga untuk masa depan. So plan nk ada baby ni kene la ranacang awal2 untuk kehidupan nya nt. Kene ada tempat tinggal, makanan, pakaian, plan utk pendidikan, kesihatan etc. Beberapa bulan baby dijangka bersalin, sy and hubby plan nk beli rumah.. Untuk family...
 
Now stay ngan parents. Maybe da sampai masa untuk move dan ada rumah sendiri. Nak belajar berdikari.. Berdiri atas kaki sendiri. Tambah2 pulak da tambah bilangan ahli keluarga.
 
We all terfikir untuk beli rumah ni sb memandangakan now property value semakin mahal. Sume rumah and semua area kat Klang Valley naik harga mendadak. Nak tunggu depan or tahun depan2 pon of coz lg lama lg mahal. Plan awal2 nk beli rumah kat Cyberjaya disebabkan company sendiri yg develop property kat sana. Tp dapat tau rumah yang kecik cenonet pon minimum harga RM250K. Landed house pon start from RM550K. Kalu nk yang besar sikit tentu2 lagi mahal. So we all decide untuk beli je rumah yg biasa2 second hand dulu. At least ada investment plan for future.
 
Tapi pening jugak pk pasal rumah ni. Nk kene survey rumah, location, investment value, nk uruskan loan, deal dengan lawyer, prepare 10% deposit... macam-macam lagi smp rasa resah gelisah nk pk.
 
So we all da pon survey rumah kat area Equine Park, Sri Kembangan. Sebab kat situ location dekat dengan office dan dekat dengan rumah mak. So senang... Yang susah nye jalan jem je la. Dengar cite MAX nk buat exit jalan terus ke highway. Bile nk start construction nya ntah bile la. Hope after da ada access direct to highway tak da la sesak sangat jalan kat sana. Tp buat sementara ni, still duduk rumah parents sampai habis pantang. Agak2 baby da besar sikit nt baru igt nk duduk kat sana. Now maybe rumah tu dijadikan rumah rehat weekend2. Hehehe~
 
Hari tu da g visit rumah yang ktorang plan nk beli tu. Ada 2 apartment yang we all tgk. Dua2 offered same price. And now tgh pening tak tau nk pilih mana 1.
 
So ni senarai2 checklist pemilihan rumah #1 and rumah #2:
 
Rumah#1
1) Rumah in good condition and fully renovated. *Puas Hati Sangat! No need to spend much for refurbish things*
2) Plaster ceiling, full built-in kitchen cabinet, wardrobe kat tiap2 bilik, aircon kat hall dan tiap2 bilik, dan siap bercat
3) Rumah kosong and tak da tenant.
4) Size: 850sqft
5) 3 rooms 2 bathrooms (Corner Lot)
6) 6th Floor facing driving range/club house
6) Facilities kureng sikit. Tak da swimming pool. *Tak puas hati!*
7) Facilities offered include covered parking, barbeque area, jogging track, mini market, surau, school, playground and 24 hours security
8) Maintenance fees RM114.00 (without proper facilities provided)
9) Parking luar tak sesak sangat








 
 
Rumah#2
1) Rumah not in good condition, design rumah pon tak menarik sangat (barang2 tuan rumah berselerak, dinding kotor etc.)
2) Basic unit with no renovation done (kene spend duit utk reno rumah. Budget +-RM15,000 to refurbish)
3) Small built-in kitchen cabinet
4) Rumah kosong and tak da tenant
5) Size: 815sqft
6) 3 rooms 2 bathrooms
7) 12th Floor facing highway (permandangan cantik & angin sepoi2 bahasa)
8) Facilities tip top with swimming pool *Puas hati sangat!*
9) Full condo facilities: gym, sauna, cafeteria, playground, tennis court, saloon, laundry shop and 24 hours security
10)Maintenance fee RM105 (with superb facilities provided)
11) Parking luar sangat sesak dan parking dalam parking bertingkat (agak jauh nk berjalan ke rumah)



 
So berdasarkan checklist and comparison yang da dibuat mmg tiap2 rumah ada pro and cons nya. At last ktorang sendiri yang pening tak tau nak pilih yang mana 1.

Semoga kami dapat buat keputusan yg betul. Supaya tak menyesal di kemudian hari. Harga pon bukan murah so idea kene mahal. Hihi!

Hope baby pon happy dengan pilihan mommy & daddy :)

*************************
 


4 comments:

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

prefer house no 1, lagi2 kalau harga lebih kurang. banyak kelebihan berbanding rumah no2

Farra Hirwan said...

Think so dear. Tapi tu la facilities agak kurang la. Rumah sangat ok.

Nur Ezqy said...

Salam pada semua...
Kami pembekal strip ujian kehamilan dan ovulasi dengan harga yang murah tetapi berkualiti.

Kami menjual secara runcit pukal dan dropship.

Harga serendah RM1.00/pcs.

Lebih banyak anda beli, lebih DISKAUN kami beri

Untuk keterangan lanjut lawati blog shop kami:
http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/

terima kasih admin

Syima Syaz said...

criteria yg i nk sama mcm u..hehe

Post a Comment