Saturday, February 16, 2013

Lung Infection & Jaundice

Lepas je deliver baby, lepas tu jumpe Pediatrician , Dr Mahani untuk tanye kan condition baby. So far baby ok, tapi ada lung infection sikit sebab doc cakap effect daripada mommy demam masa pregnant ari tu. So doc diagnose baby ada kahak sikit dalam paru2 dia.

At first agak risau jugak takot la infection tu bahaya kat baby. But after doc explain baru la lega sikit sebab lung infection ni mmg selalu jadi kat baby baru lahir. Tambah2 lagi baby preterm macam Noah ni. So kene jugak la baby admitted kat hospital 3 hari untuk complete kan antibiotik. Masok hari yang ke3 igtkan da ok bole bawak baby balik, pastu tetibe nurse cakap baby ada jaundice plak. Bacaan 13.6 lebih dari 10 bacaan normal. So baby kene tahan lagi 4 hari.

So hari2 hubby ulang alik hospital tgk baby and sy bawak bekal susu untuk baby. Sy tak dapat nak visit baby tiap2 hari sebab masih dalam pantang. Nak keluar turun naik tangga macam takot luka tak baik plak. Bertahan je la rindu kat baby 4 hari. Tepat2 seminggu baby discharge tapi dengan syarat kene continue photo therapy kat rumah. Nak tak nak kene la sewa photo therapy, RM500 untuk 3 hari usage. Aaargh, tak kira la berapa2 pon harganya, janji baby dapat balik duduk dengan mommy.

Alhamdulillah, 6 hari baby buat photo therapy kat rumah, jaundice baby da kurang. Tambah2 plak baby mmg kuat minum susu, so jaundice dia cepat hilang. Berkat susu ibu agaknya... :) 

**Sepanjang Baby Noah duduk dalam photo therapy and masok oksigen kat hospital tu rasa kecian sangat. Sedih pon ada tgk anak sendiri tak macam orang lain duduk kat dalam babycourt org2 bole tgk kat cermin. Baby Noah kene duduk dalam bilik sendiri untuk special treatment. 

Photo Therapy Treatment
Oxygen Therapy 
Jaundice - 4th Day
Apa2 pon now Baby Noah da fully recovered. Jaundice da kurang and da takda infection kat paru2 lagi.. Noah semakin hari semakin besar dan semakin hari makin lasak... ~ Good boy anak Mommy!!!

****************************************

3 comments:

cik chinta said...

comel nye..nama dia pon sedap.

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

alhamdulillah, Noah memang kuat :)

mynameismy said...

comelnye bby.. congrates ya!:)

Post a Comment