Thursday, August 2, 2012

Morning Sickness

Lately, bukan main teruk lagi morning sickness. Pagi2 nk g keje je pening kepala, rasa loya and tak  selesa sangat, petang kadang2 da ok sikit. Of coz la dalam keadaan macam tu mood jadi swing. Kebetulan pulak skang ni bulan puasa lg bertambah2 rasa loya nk muntah tu. Xlarat nk buka puasa still rasa xda selera makan pon sebenarnya.. So puasa je la sampai petang...

Berat makin lama makin turun sb xda slera disebabkan sickness ni la.. Mungkin akan terus berlarutan sampai bulan ke-4..

So maybe bole try cara kat bawah ni utk kurangkan rasa sickness..

Cara mengatasi alahan

Makanan
  1. Apabila anda sedar di waktu pagi, makan kraker atau biskut dan rehat selama 15 minit, kemudian barulah bangun.
  2. Bangun perlahan-lahan dan jangan terus baring selepas makan.
  3. Kerap makan snek atau hidangan dalam kuantiti yang kecil supaya perut tidak kosong (contoh: setiap 2 jam) walau pun anda tidak lapar.
  4. Makan apa sahaja yang anda mahu tapi elakkan mengambil makanan pedas, berlemak dan bergoreng.
  5. Jika anda tidak tahan dengan bau yang kuat ketika memasak, buka tingkap dan kipas. Lebih baik jika orang lain yang memasak.
  6. Makan makanan yang sudah sejuk berbanding makanan panas kerana makanan yang sudah sejuk kurang baunya.
  7. Hidu bau limau nipis, limau kasturi atau halia boleh meredakan perut yang berasa sebu atau tidak selesa.
  8. Elakkan mengambil kafein dan merokok.
Minuman
  1. Minum air dengan kerap sehingga 12 cawan sehari.
  2. Elakkan minum semasa makan serta sebaik sahaja sebelum dan selepas makan.
  3. Pengambilan air halia boleh mengurangkan rasa mual.
Rutin harian
  1. Berehat secukupnya kerana alahan akan bertambah buruk apabila kepenatan. Tidur sekejap di siang hari kerana biasanya pada trimester pertama, wanita mengandung kerap berasa letih dan mengantuk.
  2. Dapatkan bantuan untuk mengemas rumah dan menjaga anak yang lain. Pastikan anda peruntukkan masa untuk berehat.
  3. Bersiar-siar dan lakukan senaman ringan di luar rumah untuk dapatkan udara segar. Buka tingkap rumah untuk pengudaraan yang baik dalam rumah.
  4. Elakkan tempat panas kerana kebiasaannya alahan akan bertambah teruk.
  5. Jika pengambilan vitamin mengandung anda menyebabkan alahan bertambah teruk, minta nasihat doktor.
  6. Bergerak perlahan-lahan dan elakkan pergerakan pantas.
  7. Jangan gosok gigi sebaik sahaja lepas makan kerana ini boleh menyebabkan rasa mual.
  8. Dapatkan sokongan daripada orang yang rapat (contoh: suami, ibu bapa, rakan)
Bila anda perlu dapatkan nasihat doktor?
  1. Cadangan di atas tidak memberikan kesan.
  2. Anda muntah lebih dari 3-4 kali sehari dan sebaik sahaja makan, anda muntah.
  3. Berat badan anda menurun dengan banyak.
  4. Muntah anda mengandungi darah atau berwarna hitam pekat.
  5. Anda mengalami simptom-simptom dehidrasi.
  6. Anda risau dengan keadaan anda atau merasakan perubahan serius

***************************** 

3 comments:

anaztasias nora aira said...

tahniah dear dah preggy :)

Hunny Kitty said...

take care n bawak banyak bersabar pasal morning sickness nih....go go go mama!

Nur Diana said...

Comelnya ur baby :) Thank you di atas perkongsian. Senang-senang jemput lawat www.kindhearty.blogspot.com

Post a Comment